دستاوردهای سبز دانشگاه رازی / افزایش 300 درصدی فضای سبز دانشگاه

دکتر مندنی تشریح کرد:

دستاوردهای سبز دانشگاه رازی / افزایش 300 درصدی فضای سبز دانشگاه

دکتر فرزاد مندنی در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه رازی به ارائه اقدامات و دستاوردهای صورت گرفته در حوزه فضای سبز و مدیریت سبز دانشگاه طی سال‌های 1400-1392 پرداخت.

مسؤول شهرداری دانشگاه اظهار داشت: دانشگاه رازی بر اساس سیاست­‌های وزارت عتف در راستای توسعه پایدار، همواره در تلاش به سمت توسعه فضای سبز بوده و بر این مسئله واقف هستیم که اهمیت کاشت درختان علاوه بر مزیت‌­های زیست محیطی با ایجاد محیطی شاداب و با طراوت اثرات مثبتی بر روحیه و نشاط افراد دارد.

ایشان افزود: توجه به فضای سبز دانشگاه می­‌تواند محیطی زیبا و فضایی آرام­بخش برای کارکنان و دانشجویان فراهم آورد. همچنین با افزایش کاشت درختان می­‌توان آلودگی هوا را کنترل کرد و به حفظ تنوع زیستی و تعادل اکولوژیکی محیط کمک کرد. در این راستا، دانشگاه رازی به عنوان یکی از دانشگاه‌­های پیشرو در زمینه کاشت درختان، همواره افزایش سطوح درخت­کاری شده را مورد توجه خود قرار داده است.

دکتر مندنی با اشاره به توسعه کمی و کیفی فضای سبز دانشگاه رازی گفت: مساحت فضای سبز دانشگاه رازی تا انتهای سال 1396 حدود 26 هکتار بوده است و از ابتدای سال 1397 تا تابستان سال 1400 با یک جهش بسیار به حدود 98 هکتار افزایش پیدا کرده است.

ایشان بیان کرد: میزان افزایش مساحت فضای سبز دانشگاه طی این سال‌ها بیش از 300 درصد بوده است. در دانشگاه رازی از ابتدای سال 1397 تا تابستان سال 1400 بیش از 167 هزار انواع درخت و درختچه کشت شده است. دانشگاه رازی دارای دو پردیس سبز است که در تمام محدوه‌­های قابل کشت آن دارای پوشش درختی و درختچه­‌ای است.

دکتر مندنی یادآور شد: در حال حاضر فضای سبز دانشگاه رازی را می‌توان به 2 بخش فضای سبز پارکی و جنگلی تقسیم بندی نمود که از کل مساحت فضای سبز (98 هکتار) بیش از 31 هکتار آن را فضای سبز جنگلی در بر می‌گیرد که در بخش‌های کوهپایه‌ای پردیس اصلی دانشگاه کاشت شده‌اند. بخش دیگر توسعه صورت گرفته (فضای سبز پارکی) شامل طراحی و اجرای فضای سبز دانشکده‌های علوم و مهندسی کشاورزی، دامپزشکی، نفت و پتروشیمی، برق و کامپیوتر، هنر و معماری، تربیت بدنی و علوم ورزشی، ادبیات و اقتصاد و کارآفرینی و همچنین طراحی و اجرای فضای سبز اطراف ساختمان‌های سلف سرویس، مجتمع کلاسی شهید سلیمانی، سراهای دانشجویی حضرت زینب (س)، کوثر و شهید آیت‌الله اشرفی اصفهانی شده است.

ایشان افزود: علاوه براین طی مدت اخیر بخش مدیریت فضای سبز دانشگاه همواره در تلاش برای نگهداری و ترمیم فضای سبز قدیمی از طریق واکاری درختان و درختچه‌ها و ترمیم چمن‌های موجود در دانشگاه رازی بوده است.

دکتر مندنی از احداث ایجاد دیوار سبز در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی خبر داد و گفت: پروژه دیوار سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی به طول حدود 2 کیلومتر و مساحت 24000 متر مربع می‌­باشد که در اراضی حاشیه بزرگراه امام خمینی (ره) احداث گردیده است.

دیوار سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی

ایشان ایجاد باغ میوه در پردیس طاق­بستان را از دیگر اقدامات برشمرد و گفت:  این باغ به مساحت 1.5 هکتار با ترکیبی از درختان میوه شامل: انگور، زردآلو، گیلاس، آلبالو، گلابی، بادام، هلو و آلو به تعداد 900 نهال در ایام درختکاری، اسفندماه سال 99 ایجاد گردیده است. هم‌اکنون بیش از 4 هکتار از مساحت فضای سبز را درختان مثمر تشکیل می‌دهد که در فاصله زمانی سال‌های 1393 تا 1400 کاشت و نگهداری شده است.

بخشی از باغ میوه دانشگاه

دکتر مندنی راهکارهای کاهش مصرف آب در فضای سبز را مورد اشاره قرار داد و گفت: یکی از این راهکارها سیستم آبیاری قطره­ای تحت فشار است؛ سیستم آبیاری مورد استفاده در هر دو پردیس طاق­بستان و پردیس کشاورزی و منابع طبیعی سیستم آبیاری تحت فشار از نوع قطره‌­ای و بارانی می‌باشد. بخش قابل توجهی از طراحی و اجرای این سیستم ابتدای سال 98 تا کنون صورت گرفته است.

ایشان اجرا و طراحی آبخیزداری در محدوده جنگل­‌کاری و طرح فضای خشک را از دیگر اقدامات برشمرد و افزود: طرح فضای خشک در پردیس طاق­بستان با استفاده از ترکیب شن­‌های رنگی، درختان و درختچه­‌های زینتی به مساحت بیش از 2000 متر مربع توسط شهرداری دانشگاه به اجرا درآمده است. استفاده از این­گونه رویکردها در مدیریت فضای سبز کمک بسیار فراوانی در صرفه‌­­جویی و مدیریت مصرف آب خواهد کرد، زیرا این­گونه طرح‌­ها جایگزین بسیار مناسبی برای کشت چمن با نیاز آبیاری بالا است. از اینرو، این­گونه رویکردها (استفاده از فضای خشک) علاوه بر زیباسازی محیط، منجر به کاهش شدید مصرف آب و همچنین هزینه­­‌های نگهداری فضای سبز خواهد شد.

شن رنگی

دکتر مندنی به تولیدات گلخانه فضای سبز در دانشگاه اشاره کرد و گفت: از جمله این اقدامات ایجاد فضاهای پرورش نشاء گل فصل، قلمه‌­زنی و کشت گیاهان است؛ شهرداری دانشگاه به منظور کاهش چشم‌گیری هزینه­ نگهداری فضای سبز طی 2 سال اخیر به تولید انواع گل‌های فصلی و نهال برخی از درختچه‌های مورد نیاز اقدام نموده است.

تولید انواع نهال و نشاء گل فصل در گلخانه فضای سبز

دکتر مندنی از احداث گلخانه با استفاده از ضایعات بازیافتی خبر داد و گفت: شهرداری دانشگاه طی سال‌های 1398 و 1399 با جمع‌­آوری ضایعات فلزی موجود در انبار دانشگاه با صرف کمترین هزینه­، اقدام به ساخت دو گلخانه از نوع سرد و یک شاسی گرم نموده که کمک شایانی در جهت اهداف اقتصاد مقاومتی و تولیدات گیاهی می‌باشد. همچنین این اقدام دارای بعد آموزشی برای دانشجویان نیز می‌باشد.

گلخانه ساخته شده با استفاده از ضایعات بازیافتی

ایشان با اشاره به تولیدات گلخانه دانشگاه گفت: مدیریت فضای سبز دانشگاه همواره در تلاش برای افزایش تولیدات گلخانه‌­­ای و رفع نیازهای فضای سبز با کمترین هزینه و بیشترین میزان تولید بوده است. در سال ۹۹ میزان تولیدات گلخانه پردیس طاق­بستان حدود ۱۲۰ هزار نشاء گل فصل و نهال درختچه‌ای بوده است. این میزان تولیدات ارزشی معادل 5/2 میلیار ریال دارد و افزایش ۲۵۵ درصدی نسبت به سال گذشته داشته است. علاوه براین پیش‌بینی می‌شود که تا انتهای سال 1400 با تولید بیش از 130 هزار نشاء انواع گل فصل و نهال درختچه‌های زینتی تا بیش از 6 میلیارد ریال در هزینه‌های نگهداری فضای سبز صرفه‌جویی صورت گیرد.

بخشی از تولیدات گلخانه